Ikrek a családban

Hurrá itt a tavasz! Bringára fel, de közlekedjünk szabályosan!

Március elsejével hivatalosan is kezdetét veszi a tavasz! Ennek mindenki nagyon örül, jön a jó idő, egyre több garázsból, tárolóból kerül elő az ősszel parkolópályára állított bringa.

Miután előbányásztuk a tároló legeldugottabb részéről a kerékpárokat, leporoltuk, lepókhálóztuk, nem árt kicsit átnézni mielőtt forgalomba helyezzük. A kerékpár is járműnek minősül a KRESZ alapján, így vannak kötelező előírások a járműre vonatkozóan:

kerekparfelszereltes

forrás: www.kerekparosklub.hu

A kötelező felszereléssel ha már rendelkezik a bicikli vessünk pár pillantást a fékre, láncra és a kerékre, hogy ezek is megfelelő állapotban legyenek.

Bringával közlekedünk mindenhol, de hogy valójában hol szabad és hol sem, azt nem árt tisztába tenni. Sajnos sok balesetet okoznak a bringások. Tényleg nagyon fontos, hogy betartsuk a szabályokat a saját épségünk érdekében és azért is, nehogy mi okozzunk balesetet a szabálytalan közlekedésünkkel.

Szabad, nem szabad

Az esetek többségében kerékpárral az úttesten kell és érdemes közlekedned. Figyeljünk arra, ne szorosan a járda mellett menjünk, mert elakadhatunk és abból is baleset lesz!

Járdán, gyalogúton, zebrán tilos kerékpárral közlekedni. Amint leszállunk a nyeregből és toljuk a biciklit, már gyalogosnak minősülünk.

Járdán tilos kerékpározni két kivétellel:

Az első: Mivel a 12. évnél fiatalabb gyerekek főútvonalon még nem kerékpározhatnak, ezért ők haladhatnak a párhuzamos járdán, legfeljebb 10 km/h sebességgel.

A másik kivétel: lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, közlekedhetsz a járdán. De csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel.

A hiedelmekkel ellentétben az egyirányú utcába sem hajthatunk be kerékpárral a  forgalommal ellentétes irányból, hacsak nem ezt külön engedélyezi a tábla.

Sebességkorlátozás

A kerékpározók többsége nincs tisztában azzal, hogy rájuk is vonatozik sebességkorlátozás. Kerékpárral lakott területen belül legfeljebb 40 km/h sebességgel szabad közlekedni. Lakott területen kívül sisakban 50 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, de csak ha utast nem szállítunk, sisak nélkül pedig 40 km/h. (40 km/h felett tehát kötelező a sisak!) Kerékpárúton 30 km/h, gyalog- és kerékpárúton 20km/h a megengedett maximális sebesség.

Gyermekek szállítása biciklivel
Gyermekünket vihetjük magunkkal előre vagy a csomagtartóra szerelhető gyermekülésben. Így a biciklizéssel jó példát mutatunk a gyermekeinknek is, szokják a forgalmat, egyensúlyérzéküket edzi. A bukósisak használata a gyerekeknek sem kötelező, de javasoljuk, főleg kisgyerekeknek. A KRESZ szerint kerékpáron csak 10 évnél nem idősebb gyermeket szállíthatunk, és kizárólag csak az erre a célra kialakított pótülésen. Ha több ilyen kialakított pótülés van, akkor akár több gyereket is vihetünk magunkkal. családi bicikliTovábbi megoldások több gyermek szállítására korábbi bejegyzésből ITT!

Fontos: Egyre jobban terjednek Magyarországon is a gyermekszállításra kialakított kerékpár-utánfutók. Ezek nyugaton nagyon népszerűek, azonban hazánkban a jelenleg hatályos KRESZ szerint sajnos nem szabad ilyenekben gyereket szállítani! Remélhetőleg ez a közlejövőben változni fog.

forrás: www.kerekparosklub.hu

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!